> Start /      Topp 5     Kebab A - Å     Debatt     Linkar     Bli reporter     Om oss    
> Søk etter kebabkjøkken





Annonser


Sogn og Fjordane [Ingen] Rogaland Hordaland Vest-Agder [Ingen] OSLO Finnmark [Ingen] Troms [Ingen] Nordland [Ingen] Nord-Trøndelag [Ingen] Hedemark [Ingen] Østfold Vestfold [Ingen] Aust-Agder [Ingen] Telemark [Ingen] Buskerud [Ingen] Oppland Møre og Romsdal [Ingen] Sør-Trøndelag Akershus

Språkforvirring

Dei fleste veit forskjellen på ein pitakebab og ein rullekebab. Men kva om det står shawarma, shish, sikh, adana eller döner på menyen?
Kebabologisk Institutt hjelper deg i språkjungelen.


KEBAB SOM FELLES OMGREP

Først av alt; matretten kebab er prega av mange ulike kulturar og språk. Dette fører til mange variantar, og mange betegnelsar.

Me går difor til rota, og spør; Kva betyr "kebab"?
Tek ein for seg ei arabisk ordliste finn ein ut at kebab betyr "opphakka kjøtt, kjøttbitar".

Kebab seier altså ikkje so mykje om kva ein får på tallerken. Ein veit imidlertid at det er snakk om kjøtt, eller kjøttbitar.

Dei ulike versjonane bør delast inn i kategoriar.

Her er det naturleg å kalle ein kategori for "roterande" - kebab. Desse består av avkutta kjøtt frå eit større spyd som roterar ved ei varmekjelde.

ROTERANDE KEBAB

Shawarma: Arabisk rett (betyr "roterande" på arabisk). Ein reknar med at retten stammar frå libanon. Den har stort rotfeste i heile Midtøsten. Ettersom shawarma berre referer seg til kjøttet, kan ein ikkje seie noko meir om dei ulike serveringsmåtane.  Ein araber vil nok likevel forvente eit bestemt utvalg krydder, og grønnsaker til.

Döner: Tyrkisk rett (betyr "roterande" på tyrkisk). Retten har slått seg kraftig opp i Tyskland. Les meir om Dönerkebab her

Gyros: Denne retten blir ikkje rekna for å være "kebab". Likevel har den så mange fellestrekk med andre roterande kebabar at den blir teken med her. Gyros betyr "roterande" på gresk, og ein brukar lammekjøtt skore frå større roterande spyd. Retten blir servert som andre typar kebab, men gjerne med litt syrligare/friskare sausar, typisk tzaziki.

ANDRE

Shish: Etter mange si meining er denne tyrkisk kebabretten, den "originale" kebaben. Dette er den opprinnelege kebaben. Laga av kjøtdeig (helst lam), som blandast med salt, løk og brødbitar. Deretter blir deigen bakt rundt eit spyd i pølseform. Det er ikkje ofte ein får shishkebab på ordinære kebabkjøkken.

Shameekebab: Typisk pakistansk variant og nokså ukjend blandt dei fleste nordmenn. Ein kvernar om oksekjøt til ein tjukk deig. Denne mel ein saman med krydder og linser, og steiker på panne. Tradisjonelt blir Shamee-kebab servert med naanbrød som tilbehør.

Tandoorikebab: Indiskinspirert kyllingkebab som stadig blir meir utbreidt i Noreg. Kyllingen blir lagt i ein tandoorimarinade, og servert i pitabrød.
 
Adanakebab: Kebab frå Adanadistriktet.

Sikhkebab: Sikh-kebab eller «tikka» er også ein populær rett. Her deler ein kjøttet opp i mindre bitar og steiker desse på spyd over open flamme. Serverast saman med tandoori-brød.

Ofte står det at kebabkjøkkenet garanterer for at kjøttet er "halal". Dette vil seie at kjøttet er lov å ete for muslimar, og slakta på rituell måte. Les meir om dette her.

Artikkelen er henta frå undersida KEBAB A_Å, les meir om rettane og tilbehøret der.


Bilete under viser shishkebab, og er henta frå MATPRAT.NO





dittnavn@epost.no

Shish KebabKebabKebabKebabKebabKebabKebabKebabKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskrift KebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebab OppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskrift KebabOppskriftKebabOppskriftKebabOppskriftKebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Shish Kebab Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebaboppskrift Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabsjapper Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Kebabguide Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Döner kebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Rullekebab Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabkjøtt Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabfarse Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Halalkjøtt Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Beste kebab Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Halalkjøtt Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebabsaus Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab Kebab